Als eerste ontzettend bedankt voor jullie hulp en prachtige bijdrage die ik mocht ontvangen!! Helaas is nog steeds iedere Euro van harte welkom, waarmee wij benzine, hotels voor chauffeurs, medicijnen en voedsel kunnen kopen en direct af kunnen geven, daar waar het direct nodig is. Wil je helpen, laat het mij weten via deze WhatsApp link!

Namens mijzelf, alle chauffeurs, de organisatie in Polen en alle mensen die we kunnen helpen,

Heel erg hartelijk bedankt!

 

Op verzoek een kort reisverslag:
9 & 10 maart 2022   12 maart 2022  13 maart 2022 16&17 maart 2022 30-maart2022

Woensdagavond 9 maart 2022 om 20 uur vertrokken en in Duitsland samen gekomen met de Belgische auto. Op naar Polen. Om 8.00 uur in Polen op 1e adres in Wroclaw, iemand opgehaald en daarna door naar het 2e adres voor de overige 6 personen en afdroppen van meegebrachte spullen. In totaal: 1 meisje met kat, 1 vrouw met klein hondje en 1 gezin (oma, moeder, nichtje en 2 kleine kinderen). Allemaal met tragische verhalen van achtergebleven vaders en moeders, mannen en zonen om ze waarschijnlijk nooit meer te zien. Helaas was er maar 1 die een heel klein beetje Engels sprak, maar gelukkig werkte Google translate voldoende om iets te kunnen communiceren. Naast hond en kat en de paar spullen die ze bij zich hadden, was er verder niets.. nog niet een Euro! Ik had in mijn auto het gezin met de jonge kinderen. Nadat iedereen in de auto zat, zijn we naar het afgifte punt gegaan om spullen en medische artikelen en eten af te geven. Dat vond ik eigenlijk nog wel het meest confronterend. In de hele Poolse stad iedereen druk bezig met z’n eigen leven en 2 straatjes erachter het afgifte punt. Twee rijen met zeker 200 vrouwen die staan te wachten om voedsel, luiers, medische producten, kleren, speelgoed en nog veel meer te krijgen. Onze spullen werden nagenoeg direct meegeven en enorm welkom. Door jullie geweldige hulp heb ik nog veel extra kunnen kopen in Polen.

En dan de terugreis.. omdat we de 2 kleinste (5 en 7) niet te lang wilden laten stilzitten, zijn we vaak gestopt.. Iets te drinken en wat eten en WC (waar je ook voor moet betalen) en heel veel koffie voor de chauffeurs en de volwassenen.. Oekraïners drinken net als wij graag een bakkie blijkt.. Dat liep trouwens ook flink op met 10 man.

Bij een benzinepomp net voorbij Dresden stond een Oekraïense hulpdienst met een tent om met mensen in eigen te taal te praten en een klein beetje rust te bieden. Heel fijn voor het gezin die even hun verhaal konden doen in eigen taal.

Avondeten bij de Mac was geweldig, eindelijk weer een glimlach op het jongste meisje die gedurende alle stops niet de auto uit durfde, maar voor de Mac kwam ze eruit 🙂 .. En het allermooiste.. Voor de Mac heb je geen TAAL nodig..

Om 2230 uur eerste persoon in Geleen afgedropt bij (ex)schoonfamilie, daarna door naar Maastricht waar het gezin werd ondergebracht bij een Oekraïense vrouw met prachtig oud en groot huis. De laatste mevrouw met het hondje werd door de Belgen afgedropt halverwege België, wat weer op hun weg lag naar Gent.
Voor de vrijdag en zaterdag bleek dat alle tot dan toe bekenden mensen konden worden opgehaald door chauffeurs. Voor zondag sta ik standby.

Na 27 uur non stop bezig te zijn geweest gisteravond om 23.46 thuis.. Verwerken wat ik gezien heb en meegemaakt heb en proberen iets te begrijpen van de impact die het voor die mensen heeft. Wat bizar allemaal en wat tragisch voor zovelen.
Over 3 / 4 dagen komen ze vanuit Zuid-Oosten naar de grens, dat gaan er zeker meer dan 2 miljoen worden.. Het is echt pas het begin.

Veel mensen vroegen mij waarom ga je rijden.. ze mogen gratis met de trein, bus en vliegtuig. Ja dat klopt, maar sommige zijn zo verzwakt en angstig en vooral met kleine kinderen wordt geprobeerd die zoveel als mogelijk met privé chauffeurs door te brengen, om rust en veiligheid te bieden. Voorzover dat mogelijk is.

Ik ben via een groep oud Dutchbatters in contact gekomen via Facebook met een Poolse mevrouw, die begon met een vriendin te helpen die op de vlucht was, en die vervolgens zelf ook weer mensen om zich had die ook hulp nodig hadden voor een gehandicapt meisje. Van het een kwam het ander en inmiddels rijden er ruim 36 chauffeurs en is zij met een aantal andere vrouwen nagenoeg dag en nacht bezig alles te coördineren. Wat een respect heb ik voor die vrouw!!

Ik heb niet veel foto’s gemaakt. Ik kom om mensen te helpen en niet foto’s van hun ellende te maken, maar hieronder een paar indrukken..

Ik ben er nog steeds stil van en verdrietig, maar enorm dankbaar dat ik en met jullie hulp, toch iets goeds heb mogen doen en als ik weer word opgeroepen, zeker weer doe!

12 maart 2022

Zaterdag 12 maart 2022 was een bijzondere missie, waarbij 1 van de chauffeurs oma, moeder, dochter en baby Anton van 1 maand en 2 weken had opgehaald in Warschau en we in Enschede omwisselde om door te rijden naar Brussel.

Baby Anton, geboren in vrede met groot feest en familie! 2 weken later oorlog en vluchten voor je leven. Meer bizar kan ik het niet maken!

13 maart 2022

Zondag 13 maart 2022 liet zien dat het heel lief is van mensen in Nederland om mensen op te vangen, maar dat ze in grote lijnen geen enkel idee hebben waar ze mee bezig zijn. De mensen die wij brengen hebben in veel gevallen helemaal niets meer, zijn ernstig getraumatiseerd en blijven vermoedelijk langere tijd in Nederland of wel voor eeuwig. Zonder vaders, broer en opa’s.

Nederlanders die hun huis openstellen hebben absoluut het hart op de goede plaats en in veel gevallen is er ook een klik tussen het gastgezin en het gevluchte gezin. Maar de cultuur en gewoonten in Oekraïne zijn behoorlijk anders dan wat wij in Nederland gewend zijn en daar botst het nogal mee.

Het eten in Oekraïne is al totaal anders qua smaak en de hoofdmaaltijd is niet om 17 uur, maar om 13 uur. In de avond eten ze soep met brood en meestal pas rond 20 uur.

Ook onderschatten gastgezinnen wat de impact is ten opzichte van hun eigen privacy. De opvang is niet een dag of 2, maar in veel gevallen minimaal 6 maanden. Zorg er voor dat je voldoende ruimte heb in je huis, zodat jouw privacy en die van het gezin enigszins gecreëerd kan worden. Maak duidelijke afspraken of maak een lijstje. Gebruik voor de vertaling Google translate maar alleen van Engels naar Oekraïens. Vanuit Nederlands naar Oekraïens is waardeloos qua vertaling.

Bedenk heel goed wat je gaat aanbieden en Bereid je heel goed voor op een langere periode!

Dat scheelt ons weer een hoop extra werk. Mensen die geacht werden veilig te zijn gebracht, moet een geschikt nieuw onderkomen worden gevonden. Voor deze moeder en dochter betekende dat ze van Breskens naar Emmen gebracht moesten worden. Dat is een volle dag rijden in Nederland, wat zonde is, want in dezelfde tijd hadden we in Polen nieuwe mensen kunnen helpen.

Dat het goed was wat we gedaan hebben, is altijd te zien aan kinderen. Blije kinderen zijn blije ouders. Het moment van afscheid staat bij dit gezin ook in mijn geheugen gegriefd. Moeder die eindelijk veilig was en kon beginnen met realiseren wat er eigenlijk allemaal gebeurd was. De blik in haar ogen dat ze eindelijk kon ontspannen en de dankbaarheid die ze uitstraalde, is onvergetelijk.

Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen!

16 & 17 maart 2022

Woensdag 16 maart 2022 om 10.15 werd ik gebeld door de Poolse organisatie met het verzoek of “Eddy the Machine” in actie kon komen er was een spoed geval in Krakau. Moeder met dochter, zoontje en hondje, die naar Nederland gebracht moesten worden en die niet langer meer in het hotel konden blijven.

Rosmalen > Krakau > Alphen aan de Rijn > Rosmalen = op papier 2545km (door ongelukken in Duitsland uiteindelijk 2672 km geworden).

Omdat ik donderdag om 14 uur helaas weer gewoon moest werken, kon ik maar op 1 manier helpen en dat was direct vertrekken en rond 22.30 in Krakau te zijn. Mensen inladen en weer terug om rond 11.00 uur in Alphen te zijn. Dan weer terug naar huis rijden, uurtje slapen en An die Arbeit.

Moet lukken dus!

Na een kort bericht te hebben gestuurd via WhatsApp, waren de reacties ook dit keer weer zo hartelijk en lief. Een aantal heeft ook weer een bijdrage gedoneerd! Zo super allemaal die ondersteuning zo te mogen beleven.

Ik was keurig om 22.28 bij het Hotel aan de buitenkant van Krakau, waar de familie al stond te wachten. Na kop koffie gekregen te hebben van het hotel en de familie plaats nam in de auto, met hondje max tussen moeder en zoontje in, konden we beginnen aan de terugreis.

Gedurende de nacht paar keer gestopt voor koffie en toilet en hondje dat even moest rennen en om 10.50 aangekomen in Alphen na wat vertraging in het Ruhrgebied (regen en spits zijn ook in Duitsland geen goede combi).

Alles liep gelukkig volgens plan! Thuis aangekomen even uurtje geslapen en aan het werk gegaan.

Vandaag wilde ik zoals ik steeds doe, de auto schoonmaken zodat die weer schittert voor de volgende rit, maar door een monsterlijk lange rij bij de wasstraat, toch maar even overgeslagen. Binnen wel weer brand schoon. Ik vind het belangrijk dat mensen zich welkom voelen en in een gore auto komt dat niet echt lekker over.. dus binnen brandschoon, buiten komt volgend week wel. Zondag op de lijst voor nationaal transport en vanaf dinsdagavond weer internationaal… Dat wil zeggen als er iets te doen is, want wat we nu veel horen is dat de Oekraïners die in Polen momenteel verblijven niet mee naar West Europa willen, omdat ze verwachten dat ze binnenkort al weer terug kunnen naar huis.

Ik kan alleen maar hopen dat ze gelijk hebben en dat het voor ons niet meer nodig is om op en neer te rijden, maar vrees dat het anders gaat worden voor ze.

Naast Polen neemt de druk nu ook steeds verder toe op Roemenië, Hongarije en Moldavië. Of wij hier ook naar toe gaan is afwachten.

30 maart 2022

Tijdens de eerste rit vertelde het alleen reizende meisje met kat, Ira, dat ze in de Oekraiïne werkte als grafisch designer. David en ik zaten ff samen aan de koffie en zaten te denken hoe we haar zouden kunnen helpen. Waar halen we een iMac vandaan die ze zou kunnen gebruiken. Thuis aangekomen hebben we beide gekeken naar de apparaten die we zelf in huis hebben, maar dat bleek redelijk vergane glorie te zijn. We moesten dus met een alternatief komen. Ik ben vervolgens opzoek gegaan op marktplaats naar een iMac en vond er 2. De eerste was mijn favoriet, echt een dikke bak en prima voor de aankomende jaren om op te werken voor Ira. Nee heb je, Ja kun je krijgen, dus ik stuurde een bericht naar de aanbieder met het verhaal over Ira en de vraag of ze mij zouden willen en kunnen helpen om Ira weer haar werk te kunnen laten doen.

Kijk, ik ga nergens meer van uit tegenwoordig, maar soms ben ook ik echt met stomheid geslagen. De reactie van Sjoerd, de aanbieder, was zo hartelijk en zo gaaf, dat ik zo ontroerd was en nog steeds ben. Ik legde Sjoerd het verhaal uit en het feit dat Ira dingen liefst niet gratis aannam, dat zit niet in haar aard, maar dat ze graag een tegen prestatie wilde leveren. Daarop kwamen we tot de deal, Ira krijgt de iMac gratis, maar in ruil daarvoor mag ze als grafisch designer een project doen. De extra boodschap van Sjoerd er nog bij, dan gaan we haar begeleiden en leren hoe je in Nederland zaken moet doen, “dat komt wel goed”, zei Sjoerd.

Harde reclame ga ik niet maken, maar hier is een uitzondering wel op zijn plaats. Sjoerd is eigenaar van Qabana , een web en app developersbedrijf in Den Haag, die mooie projecten al onder haar vlag heeft en ik als concullega enkel kan beamen, die gasten snappen het dus. PS neem vooral eens een kijkje op hun site!

Maandag 28 maart de iMac opgehaald in Den Haag, bakkie gedaan, en afgesproken dat ik woensdag naar Ira zou gaan, daar de iMac afleveren en instaleren en daarna ff video bellen met Sjoerd, zodat iedereen elkaar keertje gezien heeft, waarna Sjoerd vervolgens direct met Ira de opdracht kan gaan doorspreken.

Zo gezegd zo gedaan. Vandaag 30 maart naar Geleen gereden om de iMac af te leveren en uitleg te geven over de Mac en de opdracht en wat er van haar verwacht wordt. Toen ik aankwam was het nog steeds een groot ongeloof vanuit haar dat het echt was wat we gezegd hadden. Ja, je krijgt een iMac, echt waar. De blik in haar ogen met de iMac op haar tafeltje sprak boekdelen. Wat prachtig om dit mogelijk te hebben kunnen maken voor haar en een jonge vrouw weer een heel klein beetje te hebben kunnen helpen een nieuw leven voor haar te starten.

Alles geïnstalleerd en helemaal klaar, video bellen met Sjoerd. Ira spreekt best wat Engels, maar er valt nog veel te leren. Desalniettemin ging het gesprek leuk, mede dankzij Sjoerd die ongelofelijk hartelijk en lief was voor haar.

Omdat ik een andere opdracht had om weer naar Krakau af te reizen, moest ik helaas weer gaan, maar wel in de wetenschap dat we vandaag weer een start gemaakt hebben aan een nieuw leven van iemand die hier in Nederland zit, onvrijwillig en zonder alles wat bekend is.

Dank aan David die samen met mij de licentie voor Adobe heeft geregeld. Dank aan Sjoerd en Qabana voor jullie prachtige donatie.

Dank aan Ira en vanuit ons allemaal, heel erg veel succes.

naar TOP